Akita

Akita Inu, originar din Japonia!

 

 

Akita Inu este o rasă de câini originară din insula Honshu. Numele este împrumutat de la cel al prefecturii Akita, situată în partea de nord-vest, unde s-a stabilit că au apărut primele exemplare, prin secolul al XVII-lea, create în scopul participării la vânătoarea de urși, mistreți și alte animale mari. Analize recente ale ADN-ului rasei confirma ca este una dintre cele mai primitive rase de caini. Akita este cea mai mare dintre tipul de rase Spitz Japonez.

Akita Inu este un caine masiv, echilibrat cu craniul plat intre urechi. Are falci puternice si late. Nasul este mare si negru. Urechile, mici si verticale, rotunjite la varf, sunt purtate catre in fata, in linie cu gatul. Blana este deasa si moale, pe cap si urechi este mai scurta, exceptie face coada unde parul este cel mai lung. Are un strat dublu de blană, ceea ce îl face impasibil la condițiile atmosferice și îi permite să petreacă mult timp în zăpadă. Aceasta rasa naparleste masiv de doua ori pe an. Are dinti puternici cu muscatura in foarfeca. Gatul gros, musculos, relativ scurt se sprijina pe umeri. Picioarele bine articulate se termina cu pernite groase.  Ochii sunt triunghiulari, destul de mici si de culoare inchisa. Coada este purtata pe sus si atarnata de-a lungul spatelui, sau in lateral, in bucla. Cainii din rasa Akita prefera sa fie curati asa ca se inteleg foarte bine cu regulile de comportament din casa. Akita au fost descrisi ca fiind foarte asemanatori pisicilor, datorita curateniei lor si a lipsei de miros.

Este un caine inteligent, mandru, destul de curajos, ascultator, echilibrat, imperturbabil, cu un puternic instinct de vanatoare, nu latra foarte mult, uneori independent si chiar dominant. Foarte devotat stapanului, este protector cu copiii si ii accepta daca nu il necajesc. Sunt rezervati si neincrezatori fata de straini. Caracterul sau este simplu, rabdator si demn. Se intelege bine cu copiii, insa succesul acestei relatii depinde in mare masura de stapan, de educatia copilului si, nu in ultimul rand, de temperamentul cainelui. Puii crescuti in compania celor mici sunt blanzi, dar nu trebuie sa uitati ca un Akita nu va tolera nici un abuz, fie chiar si din partea unui copil.

Culorile exemplarelor de Akita Inu pot fi, în combinație, alb, roșcat, negru, sau tigrat. Înălțimea variază între 60-70 cm, iar greutatea — între 25-55 kg, putând atinge și 60 kg.Femela naște în medie 7-8 pui. Speranța de viață pentru exemplarele de Akita Inu este în medie de 10-12 ani.

Akita Inu are nevoie de o dieta bazata pe proteine. Astfel este indicat ca din alimentatia patrupedului sa nu lipseasca mancarurile si conservele speciale pe baza de miel,vita, gasca, curcan, peste sau pui.Akita Inu este destul de sensibil la nivel intestinal, asa ca nu poate fi hranit cu mancare pe care o prepari pentru intreaga familie. In afara de conserve si boabe, Akita Inu va manca fara probleme orez fiert cu legume si bucati de carne de vita.

Condițiile ideale de trai pentru Akita sunt cele oferite de o curte imprejmuita ce ofera un spațiu intins pentru a face exerciții. Akita se poate obisnui si cu viața intr-un apartament, insa au nevoie de plimbari afara.

Nu-ți cumpara un Akita pentru pozele frumoase pe care le-ai vazut, povestile pe care le-ai citit sau pentru ca e la moda. Intalneste acest caine! Mergi la expoziții sau viziteaza-l acasa. Este o mare diferența intre un bulgare de blana de 7 saptamani si un Akita matur. Daca dupa toate acestea, inca ți-l mai doresti, atunci fii pregatit sa intampini cea mai placuta experiența!